Hoe bepaal je de draairichting van een deur

Draairichting van een deur

Hoe bepaal je de draairichting van een deur

Je gaat online een deur kopen of samenstellen. Het is dan belangrijk om te weten of je kiest voor een linksdraaiende deur of een rechtsdraaiende deur. Maar hoe bepaal je dat? Het is maar net aan welke kant je van de deur staat. In ons artikel leggen wij je uit wanneer je kiest voor een linksdraaiende deur of een rechtsdraaiende deur.

Om verwarring te voorkomen hanteren we in Nederland de DIN Norm. Met deze norm bepalen we allemaal op dezelfde manier wat de draairichting van een deur is. Dit doen we door een vaste uitgangspositie te nemen zodat iedereen op eenzelfde manier de scharnierzijde bepaald.

 1. Ga voor een dichte deur staan
 2. Trek de deur naar je toe om te openen (lukt dit niet dan ga je aan de andere kant van de deur staan).
 3. Kijk aan welke zijde de scharnieren zitten.
 4. Zitten de scharnieren links? Dan heb je een linksdraaiende deur en zitten de scharnieren rechts? Dan heb je een rechtsdraaiende deur.

Is de draairichting van een glazen deur belangrijk?

Een glazen deur is een stompe deur die zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde gelijk is. In principe kan een glazen deur daarom zowel rechts als linksdraaiend zijn. Maar ook bij een glazen deur vragen we om de draairichting van de deur op te geven. Dit doen we met de volgende belangrijke redenen.

 1. Keuze glassoort: Wordt de glazen deur gemaakt van helder glas? Dan zijn beide zijdes gelijk. Maar wanneer er gekozen wordt voor satijnglas, dan zit er een duidelijk verschil in de voorzijde en achterzijde van de deur. Bij satijnglas is één zijde ruw en één zijde glad. Wanneer je de ruwe zijde als zichtzijde in de woonkamer wilt hebben dan bepaal je eerst wat de scharnierzijde is. Je trekt de deur naar je toe open en stelt vast aan welke zijde de scharnieren zitten. Vervolgens bepaal je bij de glassoort of de satijnzijde (ruw) aan de voor- of achterzijde komt.
 2. Bewerkingen: Heeft de deur een schuine zijde of wil je een deur met plintsparing? Ook dan is het belangrijk om de scharnierzijde juist te bepalen zodat de sparing op de juiste plek komt.

Deurbeslag links- of rechtsdraaiende deur

Het deurbeslag bij GLAZZ is te gebruiken voor zowel een linksdraaiende als bij een rechtsdraaiende deur. Door de dagschoot te draaien is het slot aan te passen aan de verschillende draairichtingen. Bij een slot voor een badkamer- of toiletdeur is dit alleen niet mogelijk. Hiervoor dient direct een slot voor een links of rechtsdraaiende deur meegeleverd te worden.

Hoe kies ik de juiste deur en maat?

Je weet de draairichting van de deur. Het is nu belangrijk om de juiste deur en maat te bepalen.

Bij GLAZZ maken we de deuren volledig op maat in onze fabriek en hebben hierdoor voor iedere situatie een passende oplossing. Via de volgende stappen helpen we jou een deur te kiezen en te bestellen.

 1. Gebruik onze kieshulp voor het bepalen van de juiste deur
 2. Bepaal de maat zoals dit is aangegeven bij het product.
 3. Stel de deur samen en rond het bestelproces af
 4. De deur wordt in onze fabriek gemaakt
 5. We leveren gratis op locatie met de handleiding om deze te bevestigen.

Wil je graag hulp bij het kiezen van de juiste deur en het bepalen van de afmetingen? Neem dan contact op met onze klantenservice of bestel direct de inmeetservice.

Gerelateerde onderwerpen